Top

Mihri Müşfik Hanım

Mihri Müşfik Hanım

Mihri Müşfik Hanım

Mihri Müşfik Hanım Hayatı ve eserleri (1886 – 1954)

Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressamdır. Kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebinin ilk kadın yöneticisi oldu; pek çok kadın ressamın yetişmesine emeği geçti. Resme olan tutkusu nedeniyle aristokrat yaşamını terk etti, bohem ve yoksul bir yaşam sürdü.

Çağdaş Türk resim sanatının II.Meşrutiyet döneminde yetişen ilk kadın ressamlarından olan Mihri Müşfik’in yaşamının ve sanatının incelendiği bu tezde, öncelikle sanatçının yaşadığı dönemin özellikleri üzerinde durulmuştur.

O dönemde yaşanan siyasi gelişmelere genel bir bakış yapılmış ve bunun toplum ve yaşayışa, ülkedeki sanat ortamına yansımaları ele alınmıştır. Sanatçının üyesi olduğu Osmanlı Ressamlar Cemiyetine ve kurulmasına büyük katkısının olduğu İnas Sanayi-i Nefise Mektebine geniş çaplı yer ayrılmıştır.

Resim sanatının ülkede gelişmesi, özellikle kadın sanatçıların eğitilmesi konularında çalışmalarda bulunan Mihri Hanım, çağdaş Türk resmindeki bir çok önemli kadın sanatçımızın öğretmeni olmuştur. Eğitime getirdiği yeniliklerle de adını kalıcı kılan sanatçının Avrupa ve Amerika’da da zengin ailelerin çocuklarına resim dersleri verdiği bilinmektedir.

Mihri Müşfik Hanım Sanat Anlayışı

Güçlü bir akademik desen bilgisi ve tekniğine sahip olan Mihri Hanım, eserlerinde genel olarak portre ve natürmort konularına yönelmiştir. Sanatçı, bilinen birkaç figürlü manzara resmi çalışmış olmakla birlikte, özellikle dönemin zengin ve aydın kesime mensup kadınlarının portreleri ve natürmortlarıyla tanınmakta, bu konular eserlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Geniş bir sanatçı ve aydın çevresinin içinde yaşamış olan Mihri Hanım, dönemin edebiyat, sanat ve politik yaşamında önemli yerleri olan ünlü kişileri eserlerine model almıştır.

Eserlerinde kişilerin yüz fizyonomilerini çarpıcı bir benzerlikle yansıtabilen sanatçı, modellerin ruh hallerini etkileyici bir başarıyla yakalayıp yansıtarak, izleyiciye modelin toplumdaki konumuna ve kişiliğine dair ipuçları vermiştir. Onun portrelerinden modelin üst ya da alt tabakaya mensup olduklarını, kişiliklerindeki belirgin özellikleri ve resmin yapılış anındaki ruh hallerini açıklıkla anlayabiliriz. Sanatının bu özelliği sayesinde bazı portreleri belge niteliği de taşımaktadır.

Eserlerinin genelinde izleyiciye gerçekçi bir dünya sunmaya çalışan Mihri Hanım bunu estetik ve sanatsal bir yöntemle gerçekleştirmiştir. Kişilerin yüzündeki acı ve karamsarlık bile onun usta fırçasından iyimser bir görünümle izleyiciye ulaşmaktadır.

Mihri Müşfik Hanım Eserleri


Otoportre
Peçeli Kadın Portresi
Kadın Portresi
Çarşaflı Kadın Portresi
Siyahlı Kadın Portresi
Genç Kadın Portresi
Namaz Kılan Kadın
Yaşlı Kadın Portresi
Lüsyen Hanım Portresi
Letta Hanım Portresi
Leyla Turgut’un Annesinin Portresi
Ümit Cahit Yalçın Portresi
Mevsume Yalçın Portresi
Naile Hanım Portresi
Tevfik Fikret Portresi
Atatürk Portresi
Fatih Sultan Mehmet Portresi
Kopya Çalışması
Bebek Portresi
Çocuk Portresi
Natürmort
Figürlü Peyzaj “Sahilde Yürüyüş”
Adada Kadınlar

Türkiye Genelinde Tüm Eski Antika Tablolarınızı Ücretsiz Ekspertiz Sonrası, Değerinde Nakit Olarak Alıyoruz.

Aşağıdaki seçeneklerden bizlere ulaşabilirsiniz.

ŞİMDİ ARA