Antika Halı Ekspertiz
Antika Halı Ekspertiz olarak şahane dokuması ile faklı motif tasarımı olan tüm halılarınızın ekspertizi yapmaktadır. Desenleri son derece özgün olan halılarınızı inceleyip dilediğiniz taktirde değerinde fiyat vererek ödemesi nakit olacak şekilde halılarınızı almaktadır. Çeşitli renk ve motifler ile işlenmiş halılarınızı satarak antika sevenler ile buluşturabilirseniz.
Halı ve Kilimler, yapıldıkları yer ve zamana göre sınıflandırılabilir. Koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdikleri önemli antikalar arasında Halı ve Kilimler gelmektedir.
Atadan, Dededen kalma Halı ve Kilimlerinizin Antika değerinin olup olmadığının belirlenmesi işlemine Halı Ekspertizi denilmektedir.
Eski Antlka Halı Nasıl Anlaşılır
Eski olan her halıyı antika olarak değerlendirmek yanlıştır. Eski bir halının antika olabilmesi için yaşı dışında daha birçok özelliğe sahip olması gereklidir. Eski halıların dokunma yılları, yöreleri, özellikleri ile ilgili araştırmacı yazarların, koleksiyoncuların ve tüccarların yüzyıllardır sürekli tartışmakta olduğu unutulmamalıdır.
Eski bir halının değerinde rol oynayan unsurlar sırasıyla halının yaşı ve yöresi, halının deseni ve rengi, halının nadirliği (çok görülen bir tip olup olmaması), halının ölçüsü (küçük ölçülerin kullanım sahası daha geniş ve daha çok kimse tarafından talep görecek olması), halının durumu (kondisyonu) ve en önemlisi halının sahibi tarafından ne derece sevilip benimsendiğidir.
Halının yaşı Halının yaşı eski bir halıda aranan özelliklerin başında gelir. Bugün bir halının antika olabilmesi için yaklaşık 100 yılın üzerinde bir yaşa sahip olması gereklidir. Çünkü antika bir halıda aranan diğer özelliklerin sadece böyle bir halıda olma olasılığı vardır. Halı yaşının tespitinde tam ve kesin bir sonuca ulaşmak ancak halı veya kilim üzerine dokunmuş tarih bilgisi ile mümkündür.
Eski halı ve kilimlerin pek çoğunda bu gibi tarih bilgilerine rastlanmaktadır. Tarih bilgisinin dokumasında kullanılan yazı dokuyucunun hangi kökenden olduğu hakkında da bilgi verir. Örneğin, Müslüman Türkler Arap alfabesini, Hıristiyan Rumlar Latin alfabesini ve Hristiyan Ermeniler Ermeni alfabesini kullanmışlardır. Bazı halılarda tarih soldan sağa değil, sağdan sola doğru yazılmıştır. Bu durum halının, gerçek tarihi taşıyan orijinalinin arka yüzünden bakılarak dokunduğunu gösterir.