Top

Ressam Halilpaşa

Ressam Halilpaşa

Ressam Halilpaşa

Ressam Halil Paşa’nın doğum-ölüm tarihlerinde çelişkiler vardır. Doğum tarihi 1852’den 1858’e kadar, ölüm tarihi 1937’den 1940’a kadar değişmektedir. Ama pek çok kaynak 1857 yılında İstanbul’un Beylerbeyi semtinde dünyaya geldiği görüşündedir. Rodos kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası Selim Paşa, Mekteb-i Harbiye’nin kurucuları arasında yer alan tanınmış bir askerdi.

Türk resminin Asker Ressamlar kuşağından tanınmış bir ressamdır. Portreleri, İstanbul ve Kahire peyzajları ile tanınır. Mesleğinin zirvesinde, altın fırçasını uzun süre kullanan Halil Paşa, hakkında en çok yayın yapılan bir ressamımızdır. Halil Paşa’yı, gözlerinin feri zayıflamış, elleri titremeye başlamış, yaşlılığı döneminde tanıdım. Ama hafızası dipdiriydi. 

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi)’u bitirdi.  Halil Paşa “Mühendishane-i Berr-i Hümayun”u  bitirir bitirmez “yaveran” sınıfına alınarak sarayda görevlendirilmiştir. Askeri liselerde de resim öğretmenliği yaptı. Babasının sarayla olan yakın ilişkisinden de yararlanarak 1880’de Paris’e resim eğitimi almaya gönderilir. Israrlı ricaları sonucu, babası onu resim öğrenimi için Paris’e gönderdi. 

Ressam Halilpaşa Sanat Anlayışı

Ressam Halil Paşa sanat anlayışı eserleri iki devreye ayrılarak incelenir. Paris’teki eğitimi sırasında etkilendiği klasik ve realist tarzın etkisindeki eserleri ve yurda döndüğünde yaptığı empresyonizm etkisindeki eserleri. Sanatçı, ilk devre resimlerinden olan “Eldivenli Kadın (Madam X)” adlı tablosu ile Paris’te bir bronz madalya kazandı. Yurda döndüğünde boğaz kıyılarını resimledi. Yalıların ve kayıkların durgun sulara vuran gölgelerini empresyonist bir anlayışla resmetti. Halil Paşa, Türk resminde ışık sorunu üzerinde çalışan ilk sanatçıydı.

Ressam Halilpaşa Eserleri

Sahilde Paşa ve Ailesi (1892)
Peyzaj (1897)
Peyzaj (1899)
Madam X (1899)
Göksu Deresine Bakış (1902)
Göksu Deresi (1903)
Boğaz’dan Rumeli Hisarı’na Bakış (1903)
Göksu Deresine Bakış (1902)
Kervansaray Avlusunda Halıcılar (1908)
Kotra, Vapur, Deniz (1916)
Bahçede Kadınlar (1917)
Salacak (1928)

Ressam Halilpaşa ‘nın En Önemli Eseri
Eldivenli Kadın
Halil Paşa, Paris’te eğitim aldığı yıllarda klasik ve realist akımın etkisiyle resimler yaptı. Yurda dönünce empresyonizmin etkisiyle resim yapmaya başladı. Boğaz resimleri, yalılar, kayıklar, resimlerinin konuları arasındadır. Eldivenli Kadın tablosuyla Paris’te altın madalya kazanmıştır. Anatomi bilgisi belirgindir. Kadın portreleri dikkat çekicidir.

Türkiye Genelinde Tüm Eski Antika Tablolarınızı Ücretsiz Ekspertiz Sonrası, Değerinde Nakit Olarak Alıyoruz.

Aşağıdaki seçeneklerden bizlere ulaşabilirsiniz.

ŞİMDİ ARA